Tekst: Geir Fjeld
For en tid tilbake skrev vi på våre nettsider om et stort renoverings- og påbyggingsprosjekt på en enebolig i Sande, Vestfold Nå er det snaut et halvt år siden prosjektet var ferdig, og vi har tatt en prat med familien som har rukket å bo seg til i det nye huset.

Samboerparet Eli Hallan Aune og Jon R. Sandal satte virkelig hjulene i sving da de bestemte seg for å ta over landbrukseiendommen som har vært i Elis familie i generasjoner.
– Hovedhuset fra etterkrigstiden hadde en dårlig planløsning og passet ikke til vårt behov, sier Jon. Huset var i bunn og grunn delt inn i to «leiligheter». For å få huset til å fungere for en moderne familie bestemte vi oss raskt for å gå i gang med både renovering og tilbygg.

Fjellskarveien etter renovering
Fjellskarveien etter renovering

Bygg og Våtromsgruppen (BOVG) med prosjektleder Vidar Espegard i spissen har vært sterkt involvert hele veien, og har bidratt på alle måter til at dette skulle bli så bra som mulig.

– Egentlig var det litt tilfeldig at vi endte med å engasjere BOVG, fortsetter Jon. Men med utgangspunkt i tips og anbefalinger i vennenettverket fant vi ut at vi måtte ta en titt på nettsidene. Vi syntes at det så veldig lovende ut. God informasjon om sertifiseringer, og ikke minst gode referanseprosjekter.

Fjellskarveien etter renovering
Fjellskarveien etter renovering

Samboerparet følte at de trengte en «uhildet» vurdering før de bestemte seg. Jon hadde en kamerat som var byggmester i en annen del av landet, og han fikk ham til å ta en titt på BOVGs dokumentasjon. Kameraten ga klarsignal, banken var villig, og med en finansiering på rundt fem millioner kroner var det hele i gang.

– Via BOVGs nettverk fikk vi kontakt med en engasjert arkitekt som hadde god forståelse for hva vi trengte. Gården ligger i et landbruksområde, med noe innslag av fritidseiendommer. Dette betyr at vi ikke kunne regne med å få godkjent hva som helst av tilbygg eller utvidelser. Det var et krav om at huset måtte passe inn, også etter renovering og ombygging.

Fjellskarveien etter renovering
Fjellskarveien etter renovering

Huset hadde opprinnelig en grunnflate på ca 90 kvadratmeter, i to og en halv etasje.

Det er nå utvidet med tilbygg på to sider, og grunnflaten er økt med om lag 50 kvadratmeter. I tillegg er det opprinnelige huset åpnet opp innvendig. Lettvegger og skiller mellom de to «leilighetene» er revet, noe som gir en bedre flyt, og et mer luftig og innbydende preg.

– Med den nye planløsningen virker huset mye større enn arealøkningen skulle tilsi, sier samboerparet fornøyd. Bygningen har nå alt hva en moderne familie kan begjære. To komplette bad, og ett ekstra toalett.

Fjellskarveien etter renovering
Fjellskarveien etter renovering

Tre soverom permanent, og ytterligere ett rom med plass for gjester. I samråd med arkitekten har BOVG funnet de beste løsningene for oss, sier de.

Fjellskarveien etter renovering
Fjellskarveien etter renovering

Eli og Jon med familie trenger den ekstra plassen: Da de bestemte seg for å overta og renovere var de en familie på tre. Siden den tid har det kommet et nytt barn, og familieforøkelsen falt omtrent sammen med innflytting.

– Ja, vi har hatt en hektisk vår og sommer, sier samboerparet og ser på hverandre – men nå er vi endelig på plass, og her skal vi fortsette å bo! Etter mange år i leiemarkedet er det godt å ha kommet «hjem».

Fjellskarveien etter renovering
Fjellskarveien etter renovering

Familien Aune/Sandal har satset friskt. Med uvurderlig hjelp fra BOVG har de skapt seg et drømmehus i et vakkert jordbrukslandskap i Sande.

Slekt følger fortsatt slekters gang på stedet der Eli har sine røtter, og med den oppgraderingen de nå har gjort er det godt mulig at det fortsetter til neste generasjon.