Når det er kaldt ute: Hvordan redusere varmetap i gamle hus?

Det er et stort varmetap i boliger som ikke har tilstrekkelig isolering, gamle vinduer eller kledning. Du kan spare mange penger på å redusere varmetapet i boligen, og du vil samtidig få et langt mer behagelig og helsebringende inneklima. Det finnes mange måter å redusere varmetapet i et gammelt hus på. Her er noen forslag til tiltak du kan vurdere:

  1. Isolasjon: Et av de mest effektive tiltakene for å redusere varmetapet i et gammelt hus er å etterisolere loftet, veggene og gulvet. Det finnes ulike typer isolasjon, som for eksempel mineralull og glassull, som du kan velge mellom.
  2. Tette vinduer og dører: Lekkasjer rundt vinduer og dører kan være en stor kilde til varmetap. Vurder å bruke tette skumplugg eller andre tette produkter for å forsegle disse områdene.
  3. Skifte gamle vinduer og dører: Gamle vinduer og dører kan ha dårligere isolasjonsevne enn nyere modeller. Vurder å skifte ut gamle vinduer og dører med nye som har bedre isolasjonsevne.
  4. Skifte kledning: Høye priser på oppvarming av boligen gjør det svært fordelaktig med omkledning av hus og bygg. Kledningen på boligen din skal først og fremst beskytte veggene, men den er også svært viktig rent estetisk.
  5. Bruk persienner og gardiner fornuftig:  Persienner og gardiner kan bidra til å isolere når ikke solen treffer vinduer, men vær obs på at de samtidig kan stenge ute solvarme på dagtid.
  6. Installer termostat /smartstyring: Ved å installere en termostat eller mer moderne smartstyring av husets oppvarming, kan du enkelt justere temperaturen i huset  etter behov/situasjon, noe som kan bidra til å redusere unødig varmetap (unngå unødvendig oppvarming).

Det er viktig å vurdere hvilke tiltak som passer best for ditt hus og dine behov.
Det kan være lurt å kontakte en fagperson for å få råd og hjelp til å velge de beste løsningene for deg.