Ombygging av bad – med en touch av Dubai

For tre og et halvt år siden kjøpte Fride og Kevin Burton et hus på Høvik i Oslo, og siden den gang har de levd med en relativt klønete baderomsløsning fra 80-tallet. På sensommeren 2016 tok tålmodigheten slutt.

waterfall-armatur
Waterfall armatur – Akkurat som på spa-hotellet i Dubai, til glede for sønnen i huset

Det var på tide å gjøre noe. Raskeste vei til målet for å få gjort noe med situasjonen kan sammenfattes med tre ord:

Ombygging av bad.

– Vi måtte få med oss badet «inn i dette århundre», sier Fride. Eksisterende bad var fra husets byggeår, noe som gjenspeilte seg tydelig både i planløsning, byggtekniske løsninger og fargevalg. Sønnen i huset ble også strålende fornøyd med resultatet:

– Dette er jo like fint som på spa-hotellet i Dubai, utbrøt han entusiastisk da han fikk se det ferdige resultatet. Han siktet selvfølgelig til den litt spesielle kranen som er montert over håndvasken. Det er en kran med såkalt fossefall – et waterfall armatur.

Kevin og Fride innrømmer at de valgte akkurat dette armaturet for å glede sønnen. Han hadde blitt veldig fasinert av denne typen kran under et ferieopphold i Dubai for en tid tilbake.

Effektiv prosess

Fra de bestemte seg for å gjøre noe til de var i gang gikk det ganske fort: Kevin logget seg på internett, og fant frem til en håndfull potensielle entreprenører. Deriblant Bygg og våtromsgruppen (BOVG). Han sendte forespørsel til de forskjellige, og mindre enn ett døgn senere hadde han fått svar i innboksen.

Bygg og våtromsgruppen kunne stille med kyndig takstmann for befaring allerede dagen etter.

– Det var rask respons, sier Kevin imponert. Mindre enn to døgn etter at vi hadde sendt forespørsel hadde vi takstmannen på døra for en vurdering av oppdraget.

– Det var tre mulige leverandører inne i bildet, skyter Fride inn. Men valget falt til slutt på Bygg og våtromsgruppen. For det første var de som nevnt veldig raske på å gi respons og stille opp med fagkyndig personale for å gi en vurdering. Dernest var prisen konkurransedyktig, og de kunne påbegynne arbeidet ganske raskt. Det var viktig for oss å komme i gang da vi endelig hadde bestemt oss, sier Fride.

Det gamle badet hadde den klassiske «dusj-oppe-i-glatt-badekar»-løsningen som mange av oss husker fra 80-tallet. I tillegg var det et stort vindu over badekaret som tok det meste av veggplassen, og ga gode muligheter både for ut- og innsyn.

– Det var hvite glossy fliser med blå bord. Man kan godt si at både tekstur og fargepalett ikke var helt up to date.

Ombygging av bad er ikke noe for amatører og hobbysnekkere.

BOVG kom raskt opp med plantegninger som ville gi en mer åpen baderomsløsning og en adskillig bedre utnyttelse av arealet. Den nye løsningen innebar å flytte en vegg, flytte badekar, bygge dusjhjørne, samt bytte vinduet på yttervegg med et smalere for å gi plass til dusjhjørne.

Røropplegget lå på yttervegg, en praksis som var vanlig på 80-tallet, men som ikke er godkjent i henhold til dagens byggeforskrifter. Det har blant annet sammenheng med større fare for frysing av vannrør på vinteren.

– Vi var ikke helt forberedt på det ekstra arbeidet med å flytte på røropplegg i henhold til dagens forskrifter, sier Kevin. Men vi valgte likevel å gjøre det etter gode råd fra de proffe folkene hos BOVG.

bad-overblikk-1200pix
Bedre planløsning: Badekaret har fått plass inne under skråtaket. Bytting av vindu frigjorde plass for bygging av et romslig dusjhjørne.

I dag står badekaret inn under skråtaket, og tar mindre av gulvplassen. Det er bygget et godt og romslig dusjhjørne der badekaret var plassert tidligere. Moderne baderomsinnredning, veggmontert toalett og god belysning har også mye så si.

– Belysningen er viktig, sier Fride. BOVG hadde gode elektrikere med på laget, som utførte den delen av jobben helt perfekt. Det nye badet er mye mer innholdsrikt enn det gamle, men likevel virker det som vi har fått dobbelt så stor plass.

Det er ikke første gang Fride og Kevin «tar et tak» med oppussing og ombygging av bad. Også i deres forrige bolig var det behov for å gjøre noe.

– Det tok ett år å gjennomføre arbeidet i den forrige boligen, minnes Kevin. Det er noe helt annet med Bygg og våtromsgruppen. De startet i september, og var ferdige i god tid før desember. Godt planlagt og effektivt gjennomført!

Ta vare på verdiene

Å ruste opp, renovere eller bygge om et bad handler ikke bare om luksus og velvære. Det er også viktig av skadeforebyggende hensyn. Ta for eksempel forskriftene som ikke lenger godkjenner røropplegg i yttervegg. Kevin og Fride valgte å rette opp i dette i ombyggingsprosessen.

Nå kan de føle seg sikre på at de har laget en funksjonell baderomsløsning som er sikker mot frostproblemer, og som vil ha levetid i mange tiår fremover.

– Det er heller ingen ulempe at de utbedringene vi har gjort sørger for å opprettholde eller til og med øke verdien på huset i sin helhet, påpeker Kevin. Hvis vi en dag skal selge vil det ikke bli noen reduksjon i takst for gammeldags røropplegg og umoderne planløsning.

Har du et bad eller et våtrom som trenger modernisering?

Andreas Espegard

Prosjektleder Andreas Espegard
Tlf: 991 53 691

Vi kan gjerne avtale en tid for en prat

Gjør avtale

Vi kan foreta befaring med feilsøking, og kommer med konkrete forslag til utbedring.
Trenger du raskt pris på bad, nytt bad eller på oppussing av bad kan du fylle ut vår prisoverslag skjema med en gang.