Reparasjonsmetoder for membran godkjent av SINTEF

Reparasjonsmetoder for påstrykningsmembran i våtromsgulv kan være så gode at de får ståkarakter i tester hos SINTEF.

For ett år siden publiserte vi en sak på vår nettside som omhandlet reparasjon av påstrykningsmembran i baderomsgulv.

Siden den gang har Bygg og våtromsgruppen (BOVG) fortsatt å videreutvikle og forbedre metodene. Dermed var det på tide med nye tester hos SINTEF.

Reparasjon av membran ved sluk
Reparasjon av membran ved sluk
Fredrik Ruhe
Fredrik Ruhe, takstmann og våtromstekniker hos BOVG

– Forrige testrunde som vi refererte til for ett års tid siden handlet ikke bare om BOVG – det var også andre aktører involvert, sier Fredrik Ruhe som er takstmann og våtromstekniker hos BOVG.
Testene den gang var gode, og viste forbløffende resultater med tanke på hva en reparert membran kan tåle. Selvfølgelig gitt visse forutsetninger.

Denne gangen er det BOVGs metoder alene som har blitt testet, og gir resultat på de eksakte metodene som vi bruker i våre reparasjoner og utbedringer. Også denne gang er konklusjonen fra SINTEF at det er fullt ut forsvarlig å reparere en del av en påstrykningsmembran (også kalt lokal utbedring) ved behov.

Det er store tidsmessige og kostnadsmessige fordeler ved å kunne reparere et lite område, for eksempel rundt et sluk. Slik det gjøres rede for i artikkel fra november 2016.

– Det sier seg selv at det er kostnadsbesparende å bare ta opp en kvadratmeter eller to, i stedet for å måtte pigge opp et helt gulv og bygge det på nytt fra bunnen av, påpeker Ruhe.

Testingen hos SINTEF er utført på spesialbygde testmoduler, og i henhold til spesifikasjonene gitt i ETAG 022 Anneks A. Prosjektleder Johannes Leth hos BOVG utførte «reparasjonene» i testkassene på SINTEF Byggforsks laboratoruim i Oslo.

Johannes Leth
Johannes Leth, BOVG prosjektleder

Vannbelastningen i henhold til ETAG 022 Anneks A varer i over en uke, og membranen utsettes for betydelig større belastninger enn hva som er tilfelle ved normal bruk i et vanlig baderom.

Du kan lese mer om hva testen innebærer i SINTEF-rapporten.

– Resultatene viser at det er fult mulig å bytte sluk og skjøte membran i våtsonen på badet, sier Fredrik Ruhe.

Den erfarne takstmannen understreker at BOVG har årelang erfaring med denne type reparasjoner. Gode fagfolk med spisskompetanse på lokal utbedring er selvfølgelig en suksessfaktor.

Andreas Espegard

Prosjektleder Andreas Espegard
Tlf: 991 53 691

Vi kan gjerne avtale en tid for en prat

Gjør avtale

Her finner du mer informasjon om lokal utbedring av reparasjon ved sluk.