I kjelleren lukter det fuktig eller muggent – hva kan være årsaken?
I mange kjellere så vil man ha en noe typisk kjellerlukt som kan minne litt om mugg/fukt. I eldre kjellere så er dette nokså vanlig. Årsaken er som oftest at det er relativt fuktig i kjelleren kombinert med lite ventilasjon. Eldre kjellere/hus er fundamentert rett på grunn. Det vil si at de står i kontakt med jord/leire og fukt trekkes opp i vegger og gulv fra grunnen. Dette kan skje selv om dreneringen er oppgradert i nyere tid.
Hvilken type konstruksjon skal jeg velge når jeg innreder kjelleren?
Hvilken type konstruksjon skal jeg velge når jeg innreder kjelleren?
Det finnes flere alternativer når man f.eks. skal velge hvorduan man bør bygge opp gulvkonstruksjonen i kjelleren. Her er noen alternativer: Hvis utgangspunktet er et uisolert betonggolv uten fuktsperre, vil den sikreste løsningen være et nytt betonggolv med fuktsperre og varmeisolasjon. Denne konstruksjonen gir god beskyttelse mot fukttransport fra grunnen, og avstanden fra overkant golv og ned til eksisterende drensnivå (drensledningen) blir større enn før hvis det nye golvet legges oppå det gamle. Hvis det nye golvet skal erstatte det gamle og/eller legges dypere, må avstanden ned til dreneringen være minst 200 mm. Om senkning av golv i kjellere så må man være bevisst på dybden av dreneringen på utsiden av grunnmuren. Lett, flytende golv på fuktsperre og trykkfast varmeisolasjon lagt oppå det gamle betonggolvet kan også være et bra alternativ. Det samme gjelder tilfarergolv,. Det anbefales å legge noe isolasjonnder tilfarerne. Dersom man av hensyn til romhøyden eller av andre grunner ikke kan bygge opp golv med tilstrekkelig tykkelse, kan det også legges flytende golv på fuktsperre (uten isolasjon), ev. belegg direkte på eksisterende betonggolv. Slike belegg må være dampåpne. Av hensyn til varmetapet mot grunnen frarådes det å bruke golv-varme i uisolerte golv. Keramiske fliser og heller av naturstein på golv uten golv-varme gir dårlig varmekomfort og anbefales ikke.
Drenering og fuktbeskyttelse
Fram til ca. 1970 ble de fleste kjellere bygd for oppbevaring og uten oppvarming.
Kjellerne var ikke beregnet til bruk som oppholdsrom, og kravene til fuktsikring var mindre strenge enn i dag. Det er derfor viktig å forsikre seg om at kjelleren er tørr,. Eventuelle lekkasjer og fuktgjennomslag utenfra gjennom golv og/eller vegger, må utbedres før man kan innrede oppholdsrom.
Utvendig isolering av kjellervegger gir best sikkerhet mot fuktskader.
Oppgraving, utvendig isolering og oppgradering av utvendig drenering anbefales derfor også for tilsynelatende tørre kjellere.
Kun innvendig isolering av grunnmurer mot terreng innebærer risiko for fuktskader, men er ofte det eneste reelle alternativet ved innredning av eksisterende kjeller.
BOVG legger vekt på å finne løsninger som har akseptabel sikkerhet mot fuktskader.
Hva er ekstra viktig å tenke på når jeg vil innrede kjelleren som er en gammel kjeller?
Fram til ca. 1970 ble de fleste kjellere bygd for oppbevaring og uten oppvarming.
Kjellerne var ikke beregnet til bruk som oppholdsrom, og kravene til fuktsikring var mindre strenge enn i dag. Det er derfor viktig å forsikre seg om at kjelleren er tørr.
- Eventuelle lekkasjer og fuktgjennomslag utenfra gjennom golv og/eller vegger, må utbedres før man kan innrede oppholdsrom.
- Utvendig isolering av kjellervegger gir best sikkerhet mot fuktskader.
- Oppgraving, utvendig isolering og oppgradering av utvendig drenering anbefales derfor også for tilsynelatende tørre kjellere.
- Kun innvendig isolering av grunnmurer mot terreng innebærer risiko for fuktskader, men er ofte det eneste reelle alternativet ved innredning av eksisterende kjeller.
Hvordan innrede en kjeller som i dag kun har betonggulv og vegger?
Skal du innrede en kjeller så er det en del ting man bør tenke på:
- Hvor gammelt er huset og hvordan var det med drenering og fuktbeskyttelse når dette ble bygget?
- Hva skal kjelleren innredes som – soverom – eller bare oppholdsrom som kjellerstue?
- Er det krav fra myndighetene i forhold til å få kjellerrom godkjent som en del av boarealet?
- Er det krav til høyde i rommene?
- Radon – hvordan forholder jeg meg til dette?
- Ventilasjon – er det tilstrekkelig, eller hva må/bør evt gjøres?
- Er det krav til rømningsveier – og hva må eventuelt til for å få til dette?
- Hvordan er kravene til dagslys inn i kjeller?
- Hvordan bør jeg isolere vegger og gulv?